*

Arto Luukkanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sairas Sote

Kuinkahan mones sote-sopu jo?

Kuinkahan mones kerta syntyi sote-sopu? Sitä ei taida enää pirukaan tietää, mutta useita niitä on. Tänään oli paras aika julkistaa sote-sopu, koska Sauli Niinistön ja Jenni Haukion syntymätön lapsi vei uutishuomion.

Sote-sopu on siis taas syntynyt, jälleen on siis aika huutaa hurraata!

(HS: Sote-sopu syntyi Julkaistu: 8.5.2013 13:00 , Päivitetty: 8.5.2013 13:02)

Helsingin Sanomat tiesi tämän jo vuonna 2013.

 

"hallitus ei ole sammuttamassa valoja yhdestäkään sairaalasta"

"Hallitus ei ole sammuttamassa valoja yhdestäkään sairaalasta." Lause on peräisin ministeri Saarikon puheesta Eduskunnan kyselytunnilla28.9.2017.

Käytäntö näyttää osoittavan kokonaan toista. Muunmuassa Kouvolan kaupungissa toimiva Pohjois-Kymen aluesairaala lopettaa leikkaustoiminnan vuoden vaihteessa. Lääkärit ovat jo lähteneet muualle, joten muutto on pakollinen. Leikkaukset siirtyvät 60 kilometrin päähän, ajoajassa se tarkoittaa lähes tunnin lisäaikaa leikkaukseen pääsyssä.

Toimiiko suomalainen terveydenhoitojärjestelmä jo nyt perustuslain vastaisesti?

Kun ihminen sairastuu vakavasti, seurauksena on yleensä taloudellisen tilanteen heikentyminen, koska ansiotyössä käyminen estyy. Tavallinen palkansaaja ei silloin pysty välttämättä maksamaan terveyhoitomaksuja kuten sairaala-ja laitoshoitomaksuja.  Valtakunnanvoudinviraston tilasto osoittaa, että ulosottoon eli pakkoperintään päätyi viime vuonna lähes 400 000 rästiin jäänyttä terveydenhoidon laskua. Määrä on 20 suurempi kuin edellisenä vuonna.

Terveisiä hallitukselle!

 

Tästä hallitus ei puhu:" 3 miljardin sote-säästölistalla vanhukset, vammaiset ja nuortenpsykiatria​."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kovat arvot vallalla. Vanhuksia on kotona ties missä kunnossa. Kotihoitajat juoksevat paikasta toiseen jatkuvan kiireen vallitessa. Vammaiset joutuvat pahimmassa tapauksessa muuttamaan avustetusta asumisesta muutaman vuoden välein kun kilpailutetaan palveluita.

Sote - kahden retkun taistelu viinapullosta?

Ystäväni kysyi minulta juuri: ”mistä tässä verisessä Sote-taistelussa on oikein kyse? Onko kyseessä ideologinen tai aatteellinen kiista?” Tarkoin harkittuani vastasin hänelle seuraavaa.

Sosiaali-ja terveysuudistuksessa on yhtä paljon mukana aatetta ja hengen paloa kuin kahden retkun taistelussa viinapullosta (ministeri Yrjö Kallisen kuuluisaa ilmaisua mukaellen).

Onko Stalinin poliittinen ohjaus hiipimässä Suomeen?

Mestariluokka näytelmässä Josif Stalin vaati vuonna 1948 Sergei Prokofjevia ja Dmitri Šostakovitšia säveltämään hänen makunsa mukaan. Säveltäjät eivät ymmärtäneet säveltää valtiota parhaiten palvelevia sinfonioita ja valtionjohtajan oli opetettava kuinka sävelletään.

Eikö tuleva oikeuskansleri tunne perustuslakia?

Perustuslaki­valiokunnan mukaan esitys sotesta ei ole perustuslain mukainen. Valmistelun keskeinen asiantuntija on ollut tuleva oikeuskansleri Tuomas Pöysti.  Miksi hän ei ole tehnyt tätä selväksi hallitukselle ja meille kansalaisille vaan on ollut ajamassa onnetonta lakia eteenpäin härkäpäisesti?

Miksi valinnanvapaus sotessa mättää?

Sote on venähtänyt ja kun asia pitkittyy se mutkistuu. Miksi valinnanvapaus on niin vaikea järjestää? Siksi että valinnanvapautta yritetään syöttää tavalla joka on aivan epänormaali toimintatapa. Eihän siinä edes ole mitään vapautta, kun asiakkuus sidotaan määräajaksi valittuun palveluun.

Miksi yhtä kaupunkia kuritetaan vuodesta toiseen?

Hovioikeus, hallinto-oikeus ,lääninhallitus, pari paperitehdasta, yliopiston sivupiste, hätäkeskus.  Kyseessä ovat  osa Kouvolan viime vuosina kokemista menetyksistä työpaikkoina ja verotuloina.

Ohjaammeko Soten tuottamaan terveyttä vai sairautta?

Yritän nyt auttaa meitä kaikkia saamaan otteen siitä, mistä Sotessa on oikein kysymys. Kysymyshän on uudistushankkeesta, josta on tullut puolueiden valtapolitiittinen vääntö rakennettavan mallin piirteistä vaikka alunperin piti rakennettavan kansalaisten elämää parantava nopeamman ja paremman palvelunsaatavuuden kustannustehokas uudistus. Esitän tavan saada Sote ohjautumaan terveyden tuottamiseen sairauden lisäämisen sijaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä