Arto Luukkanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Hiilidioksidipäästöt

Ilmastovaalit vai eduskuntavaalit

Ilmasto muuttuu. Muutos tapahtuu tai on tapahtumatta, riippumatta Suomen päästöistä tai niiden rajoittamisesta. Suomen hiilipäästöt sitoutuvat Suomen omiin hiilinieluihin, ja kapasiteettia hiilen sitomiseen jää käyttämättä lähes puolet. Hiilinielujen kasvattaminen onnistuu tehostamalla metsänhoitoa. Suomi ei maapalloa pienine päästöineen tuhoa, eikä millään toimella tai edes eduskunnan päätöksellä pelasta.

Tuloeroista menoeroihin – tulevat suuret negatiiviset vaikutukset yhteiskuntaan

Tuloeroista menoeroihin

 

Perinteisesti vasemmisto on tukkanuottasillaan ns. oikeistoksi mielletyn suomalaisen vähän oikeammalla olevien poliittisten ryhmittymien kanssa. Vaikka välillä eroa ei juuri ole. Ja se iänikuinen aihe on tuloerot ja niiden mahdollinen muutos – yleensä kasvu.

Mitäpä jos mainonta kiellettäisiin kokonaan? Vähenisikö turha kulutus?

Ajatusleikkinä tuli tässä mieleen, että paljonko ihmisten tarpeista on oikeasti meidän tarpeita ja paljonko niistä on vain aikaansaatu mainonnalla?

Ihmisillä kun on kaikenlaista hilavitkutinta mitä on ostettu enemmän ja vähemmän heräteostoksina, ilman että niitä ikinä käytetään. Ehkä tästä syystä kirpputorien määräkin on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti, ihmisillä on kaikkea roinaa mistä halutaan eroon.

Eräänlaisena ajatuskokeiluna, mitä tuskin koskaan tosin pystytään testaamaan, että mitä jos kaikki mainostaminen kaikkialla kiellettäisiin? Vähenisikö kulutus?

Ilmastonmuutos: Kuuluuko ilmaston muuttua vai ei?

Koululaiset lakkoilivat tänään ilmastonmuutosta vastaan. Tämän innoittamana aloin pohtimaan, mitä ilmastonmuutos oikeastaan sitten tarkoittaisi. Julkisuudessa käyty keskustelu antaa ilmastonmuutoksesta sellaisen kuvan, että ihmiset ovat luonnon puolesta säilyttämässä muuttumatonta luonnon järjestystä, jota ihmisen turhan hyvinvointinsa ja laiskuutensa vuoksi ilmaan pumppaamat kasvihuonepäästöt nyt uhkaavat. Jos emme kadu, vedet  nousevat ja hukuttavat rantakaupungit alleen. Jospa minäkin vähän ilmastolakkoilisin, ja kuvittelisin vähän tulevaisuutta.

Syödään sirkkoja ja ajetaan sähköautoilla!

Sekö on Suomen tulevaisuus? Tuntuu siltä, että järjenkäyttö ei enää ole sallittua. Ei tavallisen duunarin, työttömän tai eläkeläisen ole mahdollista hankkia itselleen kallista sähköautoa, vaikka siihen kuinka valtio antaisi tukea. En sinänsä vastusta sähköautoja, jos joku sellaisen hankkii, mutta sellaisella aikavälillä, johon siihen nyt pyritään, on utopiaa. Kansalaisten on etsittävä työtä myös oman kotikuntansa ulkopuolelta ja auto on silloin välttämätön. Hyvin suuri joukko joutuu tälläkin hetkellä ajamaan erittäin vanhoilla autoilla, koska muuhun ei ole varaa.

Sama jätediesel, kahdet eri päästöt - 90% toteutuu vain Suomen rajojen sisällä

Nesteen jätedieselin päästölupaukset perustuvat poliittiseen päätökseen, joka on ristiriidassa naapurimaiden kanssa: palmuöljyn rasvahappotisleen luokittelu jätteeksi.

Nesteen lanseeraama uusiutuva diesel on nauttinut viime aikoina kritiikitöntä ylistystä Suomen median ja politiikkojen keskuudessa.

Dieselmoottori vai bensiinimoottori - Entä vety ja sähkö?

Puheenvuorossa autoasiantuntemusta on enemmän kuin missään muualla, ja myös ilmastonmuutoksesta täällä tiedetään paljon ja usein jopa kaikki. Niinpä jätän viikonlopuksi viisaille pohdittavaksi vähäpäästöisyyden, dieselmoottorin, sähköauton ja hiilidioksidipäästöt, mutta toivottavasti kukaan ei lausu Kiinasta mitään.

Ei niin kauan sitten diselmoottori oli vihreiden unelma alhaisten hiilidiosidipäästöjensä vuoksi. Dieseleitä suorastaan ylistettiin. Sitten joku keksi typen oksidit eli noxit ja hiukkaspäästöt. Dieselistä tuli kertaheitola tappava myrkkylinko.

No onko hiilidioksidi saaste

Hiilidioksidista käydään keskustelua sen haitallisuudesta ilmakehässä. Sen haitallisuutta näissä nykyisissä lukemissa (400 ppm) ei ole voitu osoittaa.

Jotta hiilidioksidi muuttuisi haitalliseksi ihmisille ja eläimille suljetussa tilassa, tarvitaan satakertainen määrä hiilidioksidia nykyisiin ilmakehän pitoisuuksiin verrattuna. Silloinkin hapenpuute muodostuu ongelmaksi, ei hiilidioksidi.

Ilmakehässä on lisääntynyt hiilidioksidi saanut kasvit kasvamaan. Voidaan siis puhua tältä osin, että ihmiskunta on hyötynyt pienestä hiilidioksidin lisäyksestä ilmakehässä.

Päästöjä ei pidä lisätä

Mielestäni Suomen ei pidä lisätä vuosittaista hiilidioksidipäästöjensä määrää. Kuitenkin, vaikka uskonkin, että ilmaston lämpeäminen on ihmisen jouduttamaa, Suomen päästömäärää ei pidä väkisin laskeakaan nykyisestä. Perustelen mielipiteeni seuraavilla syillä:

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä