Arto Luukkanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Tuulivoima

Hesari kieltää tuulimyllyjen tappavan lepakoita – uusia valeuutisia

 Toimittaja Jarno Hartikainen on kirjoittanut 18.11.2018 Hesariin artikkelin otsikolla ”Tuulivoimainvestoinnit jämähtivät vuodeksi”. Hesarin valitseman linjan mukaisesti ihminen on aiheuttanut vaarallisen ilmastonmuutoksen ja kaikki keinot, joilla tuho voidaan estää, on tietenkin tervetulluteita. Tämän linjan mukaisesti tuulivoima on Hesarin mielestä hyväksi maapallolle.

Uuden tuulivoimatuen kilpailutus alkaa ensi viikolla

 TEM kilpailuttaa uutta energiatukea 1,4 terawattitunnin verran, tarjousten jättöaika on 15.11.2018 - 31.12.2018.  Käytännössä tuki on räätälöity tuulivoimalle ja tämä merkitsee koosta riippuen noin 100-130:n uuden ”myllyn” tukemista.

Uusiutuva Suomi

LUT-yliopistossa on tutkittu energiajärjestelmiä, joilla Suomen energiasektori saavuttaa nollapäästöt vuoteen 2050 mennessä. Kirjoitan tähän lyhyen yhteenvedon tutkimusmenetelmistä ja löydöksistä.

Skenaariontekijän työkalut

Suomestako sähköntoimittaja EU:n sisämarkkinoille

Tuulivoimaa ja ydinvoimaa lisää sanoo ministeri Mykkänen. Tuulivoima on tullut 24 kuukaudessa kannattavaksi. Länsi-Suomen yleisöosaston kirjoittaja selvitti, että mistä voisi olla kyse. Kts. linkki.

"Eurostatin tilasto kWh:n hinnoista eri maissa osoitti suomalaisen sähkön olevan halpaa. Esimerkiksi tuulivoimasta tunnetuissa maissa kuten Saksa, Tanska ja Belgia kotitalouksille myydyn sähkön hinta oli lähes kaksinkertainen Suomen hintoihin verrattuna."

Mistä sähköä töpseliin, kun on tyyntä ja aurinko ei paista?

"Sattumasähkö ei voi korvata perusvoimaa." "Sähkön varastointitekniikkaa ei ole olemassa." Tällaisilla mielipiteillä vastustetaan uusiutuvia sähköenergian tuotantomuotoja. Mutta ovatko näiden mielipiteiden esittäjät oikeassa?

Aurinko, tuuli ja metsä yhdistävät uusiutuvan

Tänään Kuusamosta Posion kautta Rovaniemelle matkaava Rukatunturin laskettelija tuijottaa Kitkan Lohirannan kohdalla vaistomaisesti erämaaluonnon ylle. Katse lukkiutuu kairan mäntymetsissä majesteettisesti pyöriviin, seitsemän tuulimyllyn siipiin. Tuulivoima on merkittävin maiseman muutos vuosikymmeniin. 

Jo vuosisadan kestäneellä öljyn poltollamme ja sitä seuranneella ilmastonmuutoksella on hintansa. Tuulimyllyt tulivat metsän päälle. Samantapaisen ilmiön havaitsee Tanskassa. Siellä tuulimyllyt tulivat peltojen päälle.

Tuulee kovasti ja sähököä jauhetaan täysillä

Tänään tuulee reippaasti koko maassa ja ensimmäisiä lumihiutaleita tulee Oulunkin tasalla. Tuulisähkön tuotanto on käytännössä tapissaan Suomessa eli myllyt tuottavat lähes 100 %:lla sähköä.

Tuulisähkön  tuotanto tänään klo 09:00 on lukuina 1 645 MWh. Sähkön markkinahinta Suomessa tällä hetkellä on 52,49 €/MWh  ja tuulisähkön takuuhinta tuulisähköfirmoille on 83,5 €/MWh.  Tuosta voi sitten laskea hetkellisen tunnin aikana tuulisähköfirmoille kertyvän julkisen tuen:

( 83,5 €/MWh - 52,49 €/MWh ) x 1 645 MWh = 50 012 €

Lähteet:

Hallitus bisnesenkelinä toi suuret tappiot Suomelle

Minne katosivat valtiomiehet ja - naiset hallituksen riveistä? Ei valtion tukipolitiikan varaan menestyksensä luoneet henkilöt ole yhteiskunnan etua edistämässä olleet enää pitkään aikaan. 

 

Myytit tuulivoiman ympärillä selvitettävänä

"Käsissämme on uusi epidemia. Ihmiset oireilevat ja sairastuvat yhä enenevässä määrin rakennetusta ympäristöstä. Ympäristösairauksista ja niitä selittävistä sairastumismekanismeista puhutaan paljon, mutta sairastuneiden ihmisoikeudet jäävät vaille huomiota. Miksi Suomessa sairastuneet kansalaiset jätetään ilman apua ja turvaa?"      https://syte.fi/blogi/

Tuulentupia

Tekniikka & Talouslehti kirjoittaa tänään otsikolla  Pelkän aurinko- ja tuulisähkön varaan hankala jättäytyä vielä pitkään aikaan - "vaadittaisiin suuria yli-investointeja"...

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/pelkan-aurinko-ja-tuuli...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä