Arto Luukkanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Velvollisuus

Kansallinen ylpeys ja kuolettava velvollisuus - Koska on rauha?

Kun tiedetään Yhdysvaltain menneisyys ensimmäisen ja toisen maailmansodan kautta, on helpompaa ymmärtää myös niitä ratkaisuja, jotka päätyivät kahteen ydinpommiin Japanissa. Uhrilukujen suunnaton määrä Yhdysvaltain taistelussa tyynellämerellä ennakoi jo sodan lähestyessä loppuaan, että enempää Yhdysvaltain sotilaita ei voida uhrata.

Patria o muerte?

Pakko-oireinen pakkoyhteiskunnan oppilas toteaa toiselle raataessaan niska limassa töitä, että pitäisi nuo loisijat saada tekemään töitä. Ja kuinkas muutenkaan, kun maksaa pakkoverot pakko-opinnoista täyttääkseen pakolliset osuutensa sukupuolittuneen jakauman mukaan tästä pakkoavioliiton riemujuhlasta.

Perinteinen vihkikaava kuuluu seuraavasti: Lupaatko rakastaa puolisoasi niin myötä kuin vastamäessä, kunnes kuolema erottaa teidät? Alamaailman vihkikaava on kutakuinkin samanlainen: Maksatko osuutesi vai pitääkö muiluttaa, kunnes kuolema meidät erottaa?

Avoin kirje maahanmuuttjille

My Dear Fellow Immigrants living here in Finland.

 

As you might have heard, our President Mr. Sauli Niinistö wants us to talk to each other and consult each other on matters concerning how to best live in our new home country of Finland. He doesn’t think that we, The Immigrant Community, are doing good enough a job keeping a check on each and every one of our tens of thousands of members all over the country.

13 500 palkattua pasifistia

Annamari Sipilä kysyi 25.5.2015 Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa: ”Viitsisikö Suomea puolustaa?”. Kirjoitus oli erinomainen kannanotto maanpuolustusvelvollisuuden luonteeseen. Kysymys ei ole vapaaehtoisesta valinnasta vaan velvollisuudesta. Sipilä kysyi, onko mautonta sanoa julkisuudessa, ettei halua puolustaa omaa kotimaataan. Hän puhui itsekkyydestä, joka on suorastaan vaarallista.

Ihmisoikeudet kärsivät yhä suuremmasta inflaatiosta

Kielitoimiston sanakirjan mukaan ihmisoikeudet ovat ihmisarvoon perustuvia eli jokaiselle ihmisyksilölle kuuluvia oikeuksia. Ihmisoikeuksien alkuperä on siinä kristillisessä ajattelussa, että jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja siksi hän on arvokas sellaisenaan ominaisuuksistaan riippumatta. Tämä ajatus Jumalan kuvasta kehittyi sittemmin luonnonoikeusajattelussa, varsinkin 1700-luvun Locken ja muiden valistusajattelijoiden vaikutuksesta näkemykseksi, että kaikki ihmiset ovat syntyneet vapaina ja heillä on sisäsyntyisiä ja luovuttamattomia oikeuksia.

Oikeuksia, vaan ei vastuuta tai velvollisuuksia

Koulukiusaamista pidetään ilahduttavasti yhä suuremmissa määrin tapetilla ja tänään ääneen on päässyt myös opettaja, eli kansankynttilä suoraan myrskyn silmästä. Artikkelissa harmitellaan muutaman eri rangaistus- tai ratkaisumallin hintalappua, hankalaa toteutusta tai yksinkertaisesti viranhaltijoiden toimeenpanovallan riittämättömyyttä, mutta lopulta vastuu sysätään härskisti syyllistämällä silminnäkijöille.

Oikeus vai velvollisuus

Aina puhutaan ihmisten oikeuksista. Perustuslakikin sisältää puheenvuorossa esitetyissä mielipiteissä ainoastaan oikeuksia. Tämä ei pidä paikkaansa. Perustuslaissa määritellään kansalaisvelvollisuuksia. Oppivelvollisuus, asevelvollisuus, vastuu ympäristöstä ja kaikkien perusoikeuksien takana on pakosta oltava velvollisuus kunnioittaa lakeja ja muiden oikeuksia. Ilman velvollisuutta ei kenelläkään voi olla oikeutta. Oikeus ja velvollisuus kulkevat aina käsi kädessä. Siinä missä yhdellä on oikeus muilla on oltava velvollisuus. Tämä perusajatus on tuntunut unohtuvan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä